Netwerkevent Kansen(on)gelijkheid
Op 30 maart jl. kwamen experts, professionals, ondernemers en bestuurders uit verschillende sectoren samen op uitnodiging van Steiger B, om te spreken over het thema kansen(on)gelijkheid. Het netwerkevent vond plaats in het voormalig klooster Marienhof in Amersfoort. Het onderwerp is zeer actueel en staat hoog op de politieke agenda, mede dankzij series als Klassen en Sander en de Kloof.
Sander Schimmelpenninck zette de toon door aan de hand van cijfers en grafieken te laten zien hoe in de afgelopen decennia de kloof tussen mensen die aan de goede kant van de streep staan en zij die weinig tot geen kansen krijgen, steeds groter wordt. Dit zorgt voor een gevoel van onbehagen over de steeds groter wordende verschillen in ons land, wat ons sociaal contract onder druk zet. Schimmelpenninck presenteerde vijf concrete oplossingen, waaronder een gelijke belasting van inkomen uit arbeid en inkomen uit kapitaal, een jubelton voor jongeren die als tegenprestatie een jaar lang maatschappelijke diensttijd verrichten en een hervorming van het onderwijs.
Het panel van experts en dwarsdenkers, met Daniël Roos, Mariam Talhaoui, Dagmar Veehof en Peter de Visser, raakte hierdoor in een geanimeerd gesprek. Er was consensus over de verbetermogelijkheden in het onderwijs, maar er werd gediscussieerd over hoe deze te realiseren en hoe grote ideeën niet vastlopen in de praktijk van alledag. Het panel pleitte voor concrete actie, passend bij de gevleugelde uitspraak van Herman Tjeenk Willink: groter denken, kleiner doen. Ook de zaal mengde zich in het gesprek. Een veelgestelde vraag was hoe we ervoor kunnen zorgen dat verschillende groepen elkaar vaker tegenkomen en spreken. Daniël Roos kwam met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van JINC, waaruit duidelijk werd hoe belangrijk het is voor jongeren om de juiste mensen te kennen.
Maar niet alleen de professionals hebben een belangrijke rol in het vergroten van kansen(on)gelijkheid. De belangrijke gedeelde conclusie van het netwerkevent was dat we vooral ook zelf aan zet zijn. Hoe maken wij de lokale samenleving sterker? Wat dragen wij bij aan het vergroten van de weerbaarheid van mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is, als buurtbewoner maar ook als professional in ons werk? Moeten we een maatschappelijke diensttijd voor jongeren invoeren of is het aan ons, “de bevoorrechtten”, om actief bij te dragen aan een samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft?
Voldoende stof tot nadenken dus. Dat was ook precies de bedoeling van het team betrokken fairbinders (Gertjan Versteeg, Catherine Beerends, Leonieke van der Werf, Andrea Veerman, Martine Houthuijs en Sandra Vinke) die deze groep mensen bij elkaar bracht. Verbinden en impact maken!
Deel dit bericht