Twitter Steiger B Facebook Steiger B Linked In Steiger B
Steiger B
 
28 februari 2019

Weg met wegwerpplastic

‘Mijn mooiste verjaardagscadeau: concrete stappen naar minder plastic vervuiling’. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga hield een inspirerend betoog op de bijeenkomst voor het vijfjarig jubileum van Steiger B. Met sportieve kunstprojecten maakt Merijn zich sterk voor statiegeld op kleine plastic petflesjes.‘Nederland produceert jaarlijks achthonderd miljoen kleine plastic petflesjes. Vijftig tot honderd miljoen van die flesjes belanden op straat of in de natuur’, vertelt Merijn. Hij stak in 2016 het kanaal over op een kitesurfboard gemaakt van gerecyclede petflesjes. Zo riep hij op tot een verbod op statiegeldloze wegwerpflesjes. Voor zo'n verbod waren tenminste 40.000 handtekeningen nodig. Op Valentijnsdag 2017 had hij zestigduizend handtekeningen verzameld. Hij ging daarmee naar de Tweede Kamer met een zelf geschreven motie. Zijn boodschap: binnen drie jaar naar negentig procent minder plastic zwerfflesjes. Lukt dat niet, dan vanaf 2021 statiegeld op de kleine flesjes.

 

Campagne voeren

‘Ik ben een bioloog die kunstenaar is geworden’ aldus Merijn. Een kunstenaar in fysieke prestaties. En een ervaren en effectieve campagnevoerder’. Merijn fietste in 2000 naar Marokko en terug - met een kitesurfboard op een kar achter zijn fiets. In een jaar tijd fietste hij elfduizend kilometer. Met het collectief ‘Kunst Uitschot Team’ plaatste Merijn tussen 2003 en 2005 een groot aantal illegale beelden in en rond de stad Leiden. ‘Een uitstekende leerschool voor hoe je campagne voert; hoe spreek je met autoriteiten en met de media’, vertelt Merijn.

 

Actie tegen gemaksmaatschappij

‘Plastic is een chemisch materiaal dat bacteriën en schimmels niet biologisch kunnen afbreken. Als het achterblijft in de natuur, brokkelt het af. Plastic infiltreert zo onze volledige voedselketen’, aldus Merijn. ‘Ik klaag het gebruik van plastic niet aan. Plastic is sterk en licht en heeft dus een belangrijke functie. Maar onze omgang ermee is wel een probleem. Met onze acties nemen we het op tegen onze gemaksmaatschappij. Binnen tien jaar zal de productie van plastic verviervoudigd zijn. Er zijn allerlei prachtige initiatieven om plastic te hergebruiken en op te ruimen, maar ik geloof in preventie. Recycling is de stap na inzameling en sortering.

We moeten zorgen voor honderd procent inzameling’.

 

Europees Parlement

Een verbod op wegwerpplastic is een stap dichterbij gekomen nu het Europees Parlement heeft ingestemd met maatregelen om vanaf 2021 plastic bestek, rietjes en wattenstaafjes te verbieden. Een meerderheid vindt ook dat de kosten van het opruimen van plastic afval verhaald moeten worden op de producenten.

'Merijn zet zich met zoveel passie en overtuiging in om de wereld een beetje mooier te maken. Dat vonden we als team unaniem het verhaal om op onze jubileumbijeenkomst te illustreren vanuit welke drijfveren en passie we bij Steiger B ons werk doen’ vertelt Steiger B directeur Hans Huijsmans.

 

Merijn gaat ondertussen door met zijn activiteiten. Volg hem en kijk wat je zelf kan doen.

https://www.pickup10.org

www.plasticsoupsurfer.org

https://www.facebook.com/Plasticsoupsurfer/

Merijn TingaLees het vorige artikel >>
<< Lees het volgende artikel