Twitter Steiger B Facebook Steiger B Linked In Steiger B Instagram Steiger B
Steiger B
 
15 november 2019

Anders kijken, anders doen

Steiger B adviseurs gaan regelmatig naar congressen, lezingen, workshops. We willen onszelf blijven ontwikkelen, weten wat er speelt, visies, ideeën en verhalen horen. En die delen we graag met onze klanten en relaties. Yvonne Koning doet verslag van het jaarcongres van Werf & select in Utrecht.Krap, krapper krapst!

Het uitgangspunt van iedere spreker was glashelder: we zitten in de krapste kandidatenmarkt ever! En toch komen lang niet alle werkzoekenden aan de slag. Nederland heeft zelfs een onbenut arbeidspotentieel van 1 miljoen kandidaten (incl. mensen die meer uren willen werken). Er is dus een ernstige mismatch op de arbeidsmarkt.

 

Tips van het UWV

Het antwoord van het UWV was duidelijk. We moeten de arbeidsmarkt anders gaan benaderen. Vandaar hun campagne ‘Anders kijken, anders doen’. En vijf belangrijke tips:

  1. Organiseer ontmoetingen: een Meet & Greet, speeddates, banenmarkten, oriëntatiedagen, doe-dagen of ‘de dag van’. Zorg voor een persoonlijke verbinding.

  2. Kijk naar je vacature-eisen. Sollicitanten worden soms moedeloos van alle eisen waaraan ze moeten voldoen. De vereiste vakkennis wordt steeds hoger maar ook breder. Welke taken of competenties zijn leerbaar? Die hoeven misschien niet in de wervingstekst maar kunnen later in een gesprek aan de orde komen.

  3. Maak je wervingstekst uitnodigend en op de kandidaat gericht. Niet: ‘Wij zijn marktleider’, maar: ‘Wij geven jou verantwoordelijkheid’. En in plaats van: ‘Wij bieden jou de beste trainingen’, liever: ‘Wij helpen jou je persoonlijke doelen te bereiken’.

  4. Denk in loopbaanpaden. Wat kan de kandidaat na deze functie binnen het bedrijf, via welke opleidingen kan hij/zij uiteindelijk waar terecht komen?

  5. Probeer eens ‘open hiring’. Laat mensen gewoon aan de slag gaan, zonder sollicitatie. Een sollicitatiebrief schrijven kan een drempel zijn, bijvoorbeeld bij productiebedrijven.

 

Schaap met vijf poten

Veel organisaties zoeken het schaap met de 5 poten; de hoog opgeleide, slimme, wendbare, breed in te zetten en vooral jonge, man met enkele jaren relevante werkervaring. De boodschap van het UWV: verlaag niet je eisen, maar accepteer dat je ze niet allemaal ingewilligd krijgt. Kijk naar wat wel mogelijk is.

 

Vermijd vooroordelen

Cijfers laten zien dat we nog steeds kampen met hardnekkige vooroordelen. Wat helpt, is een neutrale vacature tekst: ‘iedereen is welkom in onze organisatie, diversiteit juichen we toe’. Ook belangrijk: een goed voorbereid, gestructureerd interview. Zodat iedereen dezelfde vragen krijgt en onbewuste associaties niet onevenredig van invloed zijn op beslissingen.

 

We zullen ook wel moeten

Dit jaar nog zal de wet eisen dat je als werkgever moet kunnen aangeven hoe je discriminatie voorkomt in je recruitmentproces. Er worden hoge boetes aan verbonden. De overheid en het UWV maken werk van arbeidsmarktdiscriminatie, hoe onbewust die ook is. En terecht: we doen mensen tekort én in de krapste arbeidsmarkt ever, snijden we onszelf in de vingers.

Steiger BLees het vorige artikel >>
<< Lees het volgende artikel