Twitter Steiger B Facebook Steiger B Linked In Steiger B Instagram Steiger B
Steiger B
 
18 januari 2020

Onze tips voor een effectief sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken voeren doen we niet elke dag. Spannend voor de kandidaat, maar ook voor de opdrachtgever. Hoe zorg je ervoor dat de kandidaat zichzelf kan zijn. En dat het gesprek de informatie oplevert die je zoekt? Steiger B geeft tips in een leidraad voor sollicitatiegesprekken.Zoals bij zoveel dingen, een goede voorbereiding is het halve werk. Agenda’s trekken en een ruimte reserveren is natuurlijk gesneden koek. Maar er zijn meer zaken om aandacht aan te besteden. Wie zijn er bij het sollicitatiegesprek aanwezig? Willen we dat de kandidaat een casus doet? Hoe verdelen we de rollen en de tijd tijdens het gesprek? Allemaal belangrijke punten in een goede voorbereiding.

 

Candidate experience

Het gesprek is bedoeld om te kijken of een kandidaat bij een organisatie past. Dat betekent dat je als organisatie ook ‘op sollicitatiegesprek’ bent. In de huidige arbeidsmarkt hebben kandidaten vaak wat te kiezen. Onze leidraad geeft tips voor een goede ‘candidate experience’. Sophie Wassenaar, corporate recruiter bij Bink kinderopvang, kan dat alleen maar beamen. Zij las onze leidraad en voegt als tip toe ‘zorg ervoor dat de gereserveerde ruimte voor het sollicitatiegesprek representatief en prettig is. Ik heb regelmatig meegemaakt dat het rommelig is of heel kaal en dat draagt niet bij aan de candidate experience’.

 

STARR-methode

Hoe toets je tijdens een gesprek of een kandidaat past bij het profiel dat je hebt opgesteld? In onze leidraad stellen we voor om de STARR-methode te gebruiken. STARR staat voor situatie-taak-actie- resultaat-reflectie. Je probeert zo in beeld te krijgen hoe de kandidaat handelde, in een door hem of haar meegemaakte voorbeeldsituatie. Sophie Wassenaar kent de methode maar vind het ook belangrijk dat een gesprek vriendelijk en prettig blijft: ‘Geen kruisverhoor. Kandidaten die zich op hun gemak voelen, laten sneller zien wie ze echt zijn‘.  

 

Lees hier de leidraad sollicitatiegesprekken van Steiger B

 

sollicitatietips Steiger BLees het vorige artikel >>
<< Lees het volgende artikel