Twitter Steiger B Facebook Steiger B Linked In Steiger B Instagram Steiger B
Steiger B
 
31 maart 2020

Alle ballen in de lucht

Evelien Krist, interimmanager in de kinderopvang, werkte zondag 15 maart tot middernacht. Toen was er een plan voor de uitvoering van de extreme coronamaatregelen. De afgelopen weken zag Evelien onzekerheid, maar ook veel vertrouwen, flexibiliteit en dankbaarheid. ‘Elke dag is er nu een met nieuwe uitdagingen’. Steiger B is trots op zijn toppers in de kinderopvang en wenst hen veel succes de komende tijd!Toen minister-president Rutte op 15 maart bekend maakte dat de scholen en kinderopvang moesten sluiten, werkten er zes interim professionals via Steiger B bij kinderopvangorganisaties. Alle zes werkten ze in de functie van manager; een vitaal beroep.

 

Communicatie

Ze hadden vrijwel allemaal die zondag (of zelfs eerder) overleg, via WhatsApp-groepjes of video calls, over de uitvoering van deze extreme maatregelen. ‘Communicatie en inventarisatie zijn van essentieel belang’, zegt Evelien. ‘Communicatie naar ouders, medewerkers, scholen. Met voor iedere doelgroep een ander communicatiemiddel en een andere toon en inhoud. Je moet als manager van alle markten thuis zijn. Op (nieuwe) regels zijn altijd uitzonderingen, mensen die hier begripvol op reageren maar ook mensen die dat minder doen, vanuit angst of onwetendheid. Je moet als manager ouders en medewerkers informeren én geruststellen. Op al onze kwaliteiten werd in één keer maximaal beroep gedaan; alle ballen in de lucht!'

 

Een eigen verhaal

Evelien: ‘De belangrijkste vraag was welke locaties houden we open met daarbij kwaliteit van opvang. Dus dat betekent zoveel mogelijk vaste gezichten en vaste locaties. Wat een puzzel! We hebben dit heel zorgvuldig gedaan door alle ouders persoonlijk te spreken. Iedere ouder heeft een ander verhaal en specifieke vraag voor haar of zijn situatie. En gelukkig was er ook oog (en dus plek) voor kinderen die om sociale of medische redenen juist nu opvang hard nodig hebben’.

 

Creatief

Na de inventarisatie werden de medewerkers ingeroosterd. ‘Ook zij hadden uiteraard allemaal een eigen, persoonlijk verhaal waar we rekening mee moesten houden’, vertelt Evelien. ‘Alle partijen willen weten waar ze aan toe zijn, maar de enige zekerheid is onzekerheid in dit geval. Ook dat moet je managen. De mooie ervaringen in deze onzekere tijd zijn de waardering van ouders voor de medewerkers die er voor hen zijn en dat alles zorgvuldig en veilig wordt georganiseerd’. Evelien en haar collega-managers zien ook dat pedagogisch medewerkers zich laten inspireren door tips & trucs op social media en heel creatief omgaan met een andere manier van werken.

 

Leven per dag

Evelien: ‘We voelen onzekerheid over wat ons nog staat te wachten. Maar door hier veel met elkaar over te praten, met een flinke dosis humor, vangen we elkaar op en leven wij per dag. Het is fijn om te zien dat teams elkaar steunen en zich flexibel opstellen. De dankbaarheid die er is, geeft een veilig gevoel. Deze crisis laat ook zien dat iedereen zich kan richten op noodzakelijke zaken en dan is er ook nog goede opvang. Goed om vast te houden als alles weer “normaal” is. Soms willen we misschien te veel. Persoonlijk ben ik blij te zien dat de medewerkers in de kinderopvang, net als in het onderwijs en de (jeugd)zorg, nu veel waardering krijgen en laten zien dat ze van grote waarde zijn voor de maatschappij’.Lees het vorige artikel >>
<< Lees het volgende artikel