Leefbaarheid en de toenemende rol van AI

Leefbaarheid en AI

In Nederland zijn ongeveer 270 woningcorporaties actief en een groot deel hiervan maakt gebruik van beeldkwaliteit. Beeldkwaliteit is een systeem dat helpt bij het beoordelen van kwaliteit en het verbeteren van de leefbaarheid in wijken. Het concept werd al ontwikkeld in 2010 en is een waardevol instrument gebleken. De toepassing van kunstmatige intelligentie zal de werking van het systeem in de komende jaren nog kunnen versnellen.

Snel actie ondernemen

Een AI-systeem kan dagelijks de beelden van de wijk analyseren en automatisch gebieden met veel zwerfvuil detecteren. Zodra het systeem een probleemgebied identificeert, stuurt het direct een melding naar een onderhoudsploeg. Hierdoor kan het team snel actie ondernemen om zwerfvuil op te ruimen, graffiti te verwijderen of het groen te onderhouden.

 

Handige app

Er is ook een handige app ontwikkeld waarmee medewerkers van woningcorporaties eenvoudig beeldkwaliteit kunnen vastleggen en analyseren. Deze app wordt inmiddels door veel corporaties gebruikt om snel en efficiënt gegevens te verzamelen en te verwerken. Op de website van Aedes.nl, belangenorganisatie van woningcorporaties, staat vermeld waar de app verkrijgbaar is.

 

Structureel aandacht voor leefbaarheid

Michael van Drie, medewerker Leefbaarheid en Participatie bij Ressort Wonen, werkt met beeldkwaliteit. “Deze nieuwe app voor het wijkbeheer is een praktisch en efficiënt hulpmiddel. Het monitoren en schouwen is daardoor makkelijker en sneller. Ook de schoonmaakdiensten zijn ermee geholpen. Zij kunnen snel zien waar er werk aan de winkel is. En wij kunnen snel zien of hun werk naar wens is uitgevoerd.”
In Rozenburg is men structureel en continu aan het werk met leefbaarheidsvraagstukken. Daarbij is automatisering een steeds grotere rol gaan spelen.

 

Informatie verzamelen

“Betrouwbare data verzamelen is feitelijk onmisbaar geworden,” aldus Michael. “Op het moment dat je onweerlegbare informatie inwint kunnen er nooit misverstanden ontstaan. Hoe meer informatie je verzamelt, hoe scherper je beeld is. De app en de foto’s registreren automatisch locatie en tijdstip, dat maakt alles een stuk transparanter. Betrokkenen kunnen we op specifieke zaken aanspreken, omdat de beelden zijn vastgelegd. De database die je daarmee opbouwt kan ook als leidraad dienen voor je leefbaarheidsbeleid. Je voelt dat toezicht, de aanwijzingen en de ingrepen zoden aan de dijk zet en echt tot verbeteringen leiden.”

 

Aanwezigheid in de wijk

Maar de leefbaarheid verhogen doe je natuurlijk vooral door aanwezig te zijn in de buurt. En proactief te kijken waar behoefte aan is bij bewoners, door met ze in gesprek te gaan en enquêtes te houden. Daarbij is ook een positieve insteek belangrijk. “Onze tuinenactie, gaan we dit jaar heel anders benaderen. Voorheen waren we vooral aan het handhaven, waarbij we de mensen aanspraken op wat ze niet goed deden. Dit jaar denken we vooral vanuit en mét de bewoners. We delen onder meer bloemzaden uit.”

 

Enthousiaste reacties

Michael zag de weerstand bij de bewoners zienderogen afnemen. “De reacties zijn heel anders, de mensen zijn enthousiast, zeker als alle plantjes opkomen en uitgroeien. Ze vragen ons zelfs om meer bloemzaden. Al met al toch een simpele manier om voor verbinding in de wijk te zorgen. Betere sfeer, verhoging van de leefbaarheid, en we doen samen ook nog eens iets aan de biodiversiteit.”

 

Automatisering versneld

Zowel het betrekken van bewoners als een geautomatiseerde systeem van beeldkwaliteit spelen een cruciale rol in het verbeteren van de leefbaarheid. Met AI kunnen gegevens nog sneller en nauwkeuriger worden geanalyseerd, wat leidt tot betere en vlotte beslissingen. Woningcorporaties kunnen samen met bewoners zo nog effectiever en proactief werken aan een betere leefomgeving.