Maatschappelijke rol voor corporatie

Michael van Drie: Maatschappelijke rol corporatie

De professionals van Steiger B willen het verschil maken. Maar hoe ziet dat er in de praktijk nou eigenlijk uit, wat betekent dat concreet? Met die vraag in het achterhoofd introduceren we de serie Een jaar later, waarin we op gezette tijden een van onze geplaatste professionals aan het woord laten. Na een jaar bij een opdrachtgever te hebben gewerkt vertellen ze over hun ervaringen en wat ze hebben bereikt in dat jaar. We trappen af met Michael van Drie, sinds april 2023 medewerker Leefbaarheid en Participatie bij Ressort Wonen.

In je vorige functie was je Activeringscoach bij de gemeente Rotterdam. Toch iets heel anders. Nu werk je voor het eerst bij een woningcorporatie. Is dat een grote overgang?
Ik ben niet meer gebonden aan ambtelijke kaders. Dat biedt veel meer creatieve vrijheid om bepaalde ideeën uit te voeren of een visie te ontwikkelen.

Kleinschaliger ook…
Ja, het scheelt nogal of je werkt met 29 collega’s of met 15.000. Ressort Wonen voelt een beetje als een familiebedrijf, heel warm en ondersteunend. Voordeel van een kleine organisatie is dat je veel directer invloed kunt uitoefenen en processen kunt bijsturen. Als ik het idee heb dat ergens winst te behalen is, door bijvoorbeeld de automatisering te verbeteren of werkprocessen te stroomlijnen, dan is het heerlijk om te ontdekken dat de lijntjes veel korter zijn dan ik bij de gemeente gewend was.

Kun je een voorbeeld noemen?
Toen ik vorig jaar net begonnen was heb ik in Rozenburg camerabeleid ingevoerd. Ik was met de controles van de tuinen bezig geweest en daar hebben we een automatiseringsproces in opgenomen. We zijn voor de tuinen een app gaan gebruiken waarin we heel veel bruikbare data, ook beeldmateriaal, verzamelen. Dat maakt ons werk eenvoudiger, maar vooral ook grondiger. En we kunnen onze wijkbeheerders ermee ondersteunen. Samen met de bewoners kunnen we daarmee ook makkelijker sturen op de leefbaarheid in de wijk. Zoiets had ik binnen de gemeentelijke organisatie niet zo snel kunnen bewerkstelligen.

Wat is het verhaal bij Rozenburg?
Nou ja, Rozenburg is op een gegeven moment bij Rotterdam gevoegd. Dat brengt een zekere beeldvorming met zich mee, tussen laten we zeggen oud-Rozenburgers en nieuwkomers. Als deel van Rotterdam valt de wijk nu onder Woonnet Rijnmond, waardoor ook andere Rotterdammers hier makkelijker een woning kunnen krijgen. De onderlinge verbondenheid blijkt daardoor wel een uitdaging geworden. Je ziet verschillen in leefgewoonten, we moeten op zoek naar meer cohesie. Een middenweg vinden tussen het dorpse en het stadse karakter. En zo nu en dan de mensen een beetje opvoeden, misschien.

En welke rol speelt Ressort Wonen daarbij?
Als woningcorporatie proberen wij de cohesie in de wijken te verhogen, bijvoorbeeld met buurtactiviteiten, en met enquêtes naar wat er leeft in de straat. Wij zorgen voor een verbetering van de uitstraling van de buurt, en creëren zodoende meteen meer draagvlak bij de bewoners. Omdat je laat zien dat je meedoet om er wat van te maken.

Hoe doe je dat dan?
Bijvoorbeeld de tuinenactie waar ik het net over had, die was vorig jaar nog heel erg gericht op handhaving. We spraken mensen aan, wat ze niet goed deden en anders moesten doen. Dit jaar vliegen we het heel anders aan. We zijn veel eerder begonnen, zijn vooraf al bij de mensen langsgegaan. Met zakjes zaad om alvast uit te strooien, voorzichtige suggesties en vooral ook veel complimenten. En voor wat hoort wat. Tegenover onze suggestie om een struik wat terug te snoeien staan dan wel een stel extra aardbeienplantjes om te planten. Daarmee krijg je heel andere reacties van de bewoners, de sfeer is veel positiever. Zeker nu alle zaadjes opkomen en de planten uitgroeien.
Met die positieve insteek bereik je veel meer. Dat doen we nu zelfs bij fraudezaken, door dat veel menselijker te benaderen. Bijvoorbeeld, toen we iemand ontdekten die onderverhuurde, hebben wij diegene de mogelijkheid geboden om de woning zelf op te zeggen. Daarmee voorkom je een gerechtelijke procedure, waardoor zo iemand wel in aanmerking blijft komen voor een sociale huurwoning. Want anders beginnen daar vaak weer andere problemen.

Dan heeft de corporatie dus een belangrijke maatschappelijke rol
Zo langzamerhand krijgen we een centrale rol op sociaal gebied. En we nemen die verantwoordelijkheid ook, zeker als we merken dat welzijnspartijen en de gemeente hun focus, al dan niet tijdelijk, op andere facetten leggen. Maar dat is ook een even logische als goede ontwikkeling, aangezien Ressort Wonen 40% van de woningen in Rozenburg beheert. Ik vind dat je in die rol niet afwachtend mag zijn. Je moet iets doen, zodat je niet later op de blaren hoeft te zitten omdat iedereen achteroverleunt en geen eigenaar van een proces wil zijn. Dus aanpakken en de schouders eronder. Waarbij het ons wel ontbreekt aan tijd. Met meer wijkbeheerders zouden we zoveel meer kunnen bereiken op het gebied van leefbaarheid en participatie. Die wijkbeheerders zijn de ogen en oren van de wijk.

Tot slot, wat maakt wonen in Rozenburg aantrekkelijk?
Het is ontzettend groen hier, er zijn heel veel bomen, grasveldjes, tuinen. Rozenburg ligt een beetje afgelegen, met een groot dorps karakter. Ons kent ons. En Ressort Wonen zorgt dat de woningen er mooi uitzien, goed onderhouden zijn. Zo zorgen we met elkaar, bewoners én corporatie, voor een aantrekkelijke, leefbare wijk.