Twitter Steiger B Facebook Steiger B Linked In Steiger B Instagram Steiger B
Steiger B
 
 
31 oktober 2019

Begrijpen dat mensen anders kunnen denken

‘Je moet verder kunnen kijken dan je eigen bubbel en meerdere bubbels kennen’. Theo Stubbé werkt via Steiger B als interimbestuurder bij Woonstichting SSW in De Bilt. Je bescheiden opstellen, luisteren in plaats van zenden, tijd nemen om medewerkers te spreken en kijken naar wat ze doen. Dat is zijn benadering om snel en effectief inhoud te geven aan een interimtaak.‘Ik zit bij SSW omdat de vorige bestuurder vertrok naar een andere woningcorporatie dichterbij huis. Bij de huidige wetgeving moet de selectie van een nieuwe corporatiebestuurder aan allerlei regels voldoen, bijvoorbeeld screening door de autoriteiten. En dat kost tijd. Vandaar dat SSW Steiger B vroeg een interimbestuurder in te schakelen. Mijn opdracht bij SSW is goed doorpakken op de lijn die is ingezet. Daarvoor heb ik een analyse gemaakt van wat er speelt en wat de organisatie nodig heeft. Samen met de medewerkers. Die spelen ook weer een belangrijke rol bij het aanpakken en uitwerken van de gesignaleerde verbeterpunten. Daarnaast heb ik op basis van mijn diagnose, voor de Raad van Commissarissen een voorzet gemaakt voor het gewenste profiel van de nieuwe bestuurder’.

 

Kleuren bril

‘Het maken van zo’n diagnose is geen hogere wiskunde. Ik heb het grootste deel van de 45 medewerkers van SSW gesproken, sommigen meer dan twee uur. Goed luisteren, niet zenden. Zo heb ik bijvoorbeeld gesproken met de man die de facturen inboekt en ben ik met een opzichter de wijk in gegaan om leegstaande woningen te bekijken. We kijken vaak met onze eigen normen en waarden naar een bepaalde situatie. Cruciaal is dat je inziet dat mensen anders kunnen denken. Dat je een idee hebt van hoeveel kleuren en soorten brillen er zijn en dat je begrijpt door welke bril je zelf naar de wereld kijkt’.

 

Kijken naar wat mensen doen

‘In de gesprekken met de medewerkers luister ik goed naar welke woorden ze gebruiken en kijk ik naar de blik in hun ogen.  Maar dat is niet genoeg. We zijn tegenwoordig heel goed getraind in het spreken van mooie woorden. Veel belangrijker is het om te kijken naar wat mensen doen. Wat presteren ze, waar staan ze voor, waar worden ze enthousiast van? Daarvoor moet je ze wat langer spreken en meemaken en je ook verdiepen in hun achtergrond. Dat vraagt van een bestuurder om zich bescheiden op te stellen’.

 

Niet alleen de stenen

Stubbé is ervan onder de indruk hoe SSW bewust kiest om als woningcorporatie niet alleen naar de stenen te kijken. ‘Omdat we vanwege duurzaamheid in veel woningen aan het werk gaan, komen we veel bij mensen achter de voordeur. We zien daardoor ook welke sociale problemen er spelen. De vraag is dan wat we kunnen doen. We zijn als organisatie niet toegerust om die problemen op te pakken. SSW probeert wel zoveel mogelijk de maatschappelijke partners in te schakelen om hierbij te helpen. Ik ben er trots op dat de medewerkers daarin een stapje extra zetten’.

 

Blauw BV

Theo Stubbé werkt vanuit zijn eigen bedrijf Blauw BV aan organisatieontwikkeling bij woningcorporaties, gemeenten en organisaties in zorg en welzijn. Governance is een speerpunt. Over zijn inzichten en ervaringen publiceert hij boeken, boekbesprekingen en meer, onder andere op zijn website www.blauwbv.nl.

Theo Stubbé  Steiger BLees het vorige artikel >>
<< Lees het volgende artikel