Projectmanager Vastgoed met drive voor de doelgroep
Na bemiddeling door Steiger B begon Oscar Pol een jaar geleden als projectmanager Vastgoed bij Habion/Vastgoed zorgsector, belegger in en ontwikkelaar van betaalbare en comfortabele woonruimte voor ouderen in een veilige en prettig omgeving. Indertijd sprak de bouw voor een specifieke doelgroep en in eigen beheer hem zeer aan in de nieuwe baan. In eerdere functies had hij de verbinding gemist met de eindgebruiker, de uiteindelijke bewoner. “Deze nieuwe baan leek me een uitgelezen mogelijkheid om met elkaar iets moois te bouwen,” blikt Oscar terug. Hoe bevalt hem de overstap inmiddels?
Rijdende treinen
We treffen Oscar in een drukke periode. “We zitten natuurlijk vlak voor Kerst, aannemers willen weten wat ze voor het einde van het jaar nog kunnen doen. En vanuit onze eigen organisatie willen we weten hoe we uitkomen met onze budgetten.” De verschillen met zijn rollen in het verleden zijn groot. Maar zijn ervaringen als onder meer makelaar, verkoopmanager en verhuurmanager hebben hem wel bijzonder waardevolle bagage meegegeven. “De omvang van de organisatie is prettig om in te werken. Veel reuring en professionaliteit, en tegelijkertijd korte lijnen en benaderbare collega’s. Maar als je net begint moet je er ook op voorbereid zijn dat je betrokken raakt bij allerlei projecten die allang lopen. Die moet je zien als rijdende treinen. Aanhaken kan dan soms behoorlijk intensief zijn.”
Drive voor de doelgroep
Als projectmanager leidt Oscar het team van sloop-, nieuwbouw- en transformatieprojecten. Vanuit gebruiker, techniek, portefeuillemanagement en regelmatig ook communicatie kijken er collega’s mee naar de plannen. “Allemaal hebben we een grote drive voor de doelgroep. Dat versterkt elkaar, daar doen we het uiteindelijk voor. Samen met het team en, nog belangrijker, met de toekomstige bewoners zelf bedenken we hoe de leefomgeving eruit moeten komen te zien. Dat is ontzettend leuk om te doen. En vaak ook heel herkenbaar, in wezen ben je aan het ontwikkelen voor de generatie van je eigen ouders.”
Regiecorporatie
Op technisch vlak ziet Oscar eigenlijk weinig verschil met zijn vorige banen. Alleen het Programma van Eisen is anders, gericht om bewoners zelfstandig te laten wonen, en indien nodig zorg te bieden. “Mijn uitgangspunt is altijd om binnen budget te blijven, ik ben gewend om naar de uitgaven te kijken alsof het m’n eigen portemonnee is. Ik geef de aannemer vooraf de randvoorwaarden mee, die kan binnen die voorwaarden dan zelf keuzes maken. Ook op het gebied van bijvoorbeeld te gebruiken materialen of installaties.” Dat uitgangspunt kenmerkt Habion als regiecorporatie, hoewel het voor sommige aannemers nog wennen is.
Afwisseling maakt het leuk
Oscar spreekt zijn vijf collega-projectmanagers over het algemeen minder dan de collega’s waarmee hij in de projectteams werkt. “We hebben allemaal verschillende regio’s met lopende projecten. Door de verschillende fases van de projecten werk je in sommige periodes meer vanuit huis of zit je bij stakeholders zoals de gemeente aan tafel. Na start bouw ben je juist weer meer op de bouwlocaties. Daarnaast zit ik regelmatig op kantoor in Utrecht. Die afwisseling maakt het juist leuk. Wel hebben we nu als projectmanagers het voornemen om onderling meer kennis en ervaring te gaan delen. Zodat we van elkaar blijven leren.”
Planvorming
Als projectmanager vastgoed is Oscar veel eerder in het proces betrokken dan hij in zijn vorige banen gewend was. “Nu denk ik al mee bij de planvorming, terwijl ik voorheen vaak pas in beeld kwam bij start bouw en bij de oplevering. Mijn collega’s van de afdeling Wonen en Portefeuillemanagement betrekken me bijvoorbeeld al bij de marktonderzoeken die zich richten op de verschillende locaties en de kaders voor de verhuur. Habion beschikt sowieso over veel deskundigheid als het gaat om dat voortraject. Neem nou Liv Inn, waar de afdeling Wonen aangeeft hoe zij het willen hebben. Elke Liv inn heeft een lokaal karakter en is samen met buurt en bewoners tot stand gekomen. Dat maakt mijn werk zoveel meer dan louter bouwen en stenen. Het leidt tot een mooi product met tevreden huurders.”
Tijd winnen
“Zo’n voorfase verloopt natuurlijk niet altijd even rimpelloos. Leuk en leerzaam, maar ook vermoeiend en frustrerend soms. Trajecten met gemeente en provincie over bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen zijn noodzakelijk en nuttig, maar kosten vaak ook veel tijd. Soms moeten we onze planning wekelijks of zelfs dagelijks bijstellen. Volgens mij zou je daar met meer steun en eigenaarschap van de verschillende partijen veel tijd kunnen winnen. Dat is zo belangrijk, zeker nu de druk om te bouwen zo hoog is.”
Alle ruimte
Terugkijkend op zijn eerste jaar had Oscar een paar maanden nodig om zijn weg een beetje te vinden binnen de organisatie en zich in control te voelen op de rijdende treinen. “De begeleiding was goed en gelukkig kun je zelf ook snel al dingen oppakken. Bovendien heb ik alle ruimte gekregen om de dingen op mijn manier aan te pakken. Inmiddels is m’n jaarcontract omgezet naar een vaste aanstelling. Heel fijn, ik zit hier voorlopig helemaal op mijn plek.”
Deel dit bericht